TY – 4 – up

TYING UP / SPIERBEVANGENHEID / “maandagsziekte” ;

staat voor verschillende myopathieën of spieraandoeningen bij paarden. De “klinische expressie”, symptomen kunnen varieren van nauwlijks merkbaar tot ernstig, zelfs levensbedreigend.
OORZAAK; Wetenschappers kunnen het niet eens worden over wat de echte oorzaak is!!!!Deze spieraandoeningen vertonen veel overeenkomsten met betrekking tot de “ klinische expressie” maar de onderliggende oorzaak kan heel verschillend zijn.
SYMPTOMEN; stijfheid, pijn, zweten, snelle ademhaling, onvermogen om “normaal” te bewegen en mogelijke verkleuring van de urine in donkere tinten. (Rhabdomyolyse, afbraak van beschadigde skeletspier). Daarnaast het gebrek aan optimale prestaties.
WAT GEBEURT ER IN HET LICHAAM?
– De spieren gaan in een SPASME; ze waren samengetrokken en kunnen niet meer ontspannen.
– Al deze myopathieën en spieraandoeningen wijzen op METABOLISCHE VERANDERINGEN, die enigszins van elkaar verschillen. (Metabolisme = stofwisseling = fysieke en biochemische processen in een levend organisme bijv; vertering, energieproductie, enzymen, lich.temp, uitscheiding enz).
EPSM; verkeerde toewijzing van glycogeen in de spier en lijkt veel op PSSM. (Trekpaarden, kruisingen met trekpaarden, “zwaar gebouwde” rassen, warmbloedpaarden).
RER; abnormale spiercontractie, samengaande met geestelijke opwinding, nervositeit, stress en het beoefenen van lichamelijke activiteiten. (Racing Quarter-paarden / Thoroughbreds / Standardbred / Arabieren).
PSSM; overvloed aan glycogeen in de skeletspier. Overproductie van glycogeen die te wijten is aan insulinegevoeligheid. Glycogeen wordt te snel aan het bloed “onttrokken” en wordt in spierweefsel gedeponeerd. Dit kan beginnen op de leeftijd van 6 maanden oud. (Quarterpaarden / Paints / Appaloosa / kruisingen met deze rassen).
– Al deze myopathieën en spieraandoeningen hebben te maken met de OPBOUW / OVERBELASTING VAN AFVALSTOFFEN EN TOXINES IN DE SPIEREN.
Al deze myopathieën en spieraandoeningen kunnen zich voordoen in sporadische episodes of chronische episodes.
BEÏNVLOEDENDE FACTOREN / RISICO FACTOREN;
– Genetische oorsprong, elk van de aandoeningen wordt (in de meeste gevallen) gezien bij specifieke paardenrassen.
-Geslacht; ze komen vaker voor bij vrouwenlijke dieren.
– Temperament; nerveuze, snel opgewonden paarden zijn meer / zeer vatbaar.
– Dieet; bij opname van grotere hoeveelheden, wordt het risico verhoogt.
– Tekort aan vitamines en mineralen (voedingsstoffen).
– Het aanwezig zijn van een stressfactor (lichamelijk, geestelijk, sociaal, leefmilieu, biofysiologisch).
– Het niveau van algemene gezondheid.
– Lichamelijke arbeid, trainingsregime.
In gevallen waarin een combinatie van deze risicofactoren aanwezig zijn ,ontstaat er voor het lichaam een situatie waarin het moeilijkheden kan ervaren om te kunnen functioneren, een goed niveau van algemene gezondheid te behouden en zelfs te sporten en te presteren.

WELKE PAARDEN HEBBEN BAAT BIJ HET VOEREN VAN TY – 4 – UP?
– Paarden die symptomen van spieraandoeningen vertonen; in allerlei vormen en niveau`s. Moeilijkheden vertonen in hun “voortbewegingsstelsel”.
– Paarden die zich in een situatie bevinden, met één of meer van de beïnvloedende / risico factoren, en hierdoor vatbaar zijn voor spieraandoeningen.
– Paarden die hulp nodig hebben bij het ondersteunen en versterken van de organen en lichaamssystemen die verantwoordelijk zijn voor de verwijdering van afvalproducten.
– Paarden die hulp nodig hebben bij het verwijderen van afvalproducten en gifstoffen, maar die ook hulp nodig hebben bij het handhaven van hun energie niveau`s, tijdens het uitscheidingsproces. Dit proces vraagt energie van het lichaam en kan samengaan met vermoeidheid.
– Paarden die hulp nodig hebben door normalisatie van fysiologische afwijkingen; zoals lichaamstemperatuur, bloedsuikerspiegel, bloeddruk, hartslag, PH-balans etc.
– Paarden die zeer prikkelbaar zijn en daarom snel uit balans raken betreffende spierfunctie en efficiente afgifte en gebruik van energie, contractie en ontspanning van de spieren, transport van zuurstof en voedingsstoffen naar de spier.
– Paarden die hulp nodig hebben bij de optimalisatie en verbetering van hun concentratieniveaus, verhoging van de werkcapaciteit; zowellichamelijk als geestelijk, naast verbetering van hun herstel na zware arbeid of stressvolle gebeurtenissen.
– Paarden die hulp nodig hebben bij de bescherming van de lichamelijke systemen, tegen de nadelige gevolgen( van welke vorm van) stress dan ook. Het product stimuleert de cellen om meer weerstand te bieden tegen schadelijke invloeden en helpt bij het reguleren van het centrale zenuwstelsel en de hormonale productie.
– Paarden die hulp nodig hebben bij het vergroten van hun aanpassingsvermogen, tot ongunstige omstandigheden. ( ook bij individuele stress gevoelens, niet noodzakelijk zichtbaar).
Afvalproducten en toxines worden geproduceerd tijdens een reeks van chemische reacties die cellen gebruiken om de structuur en de balans van het lichaam te behouden. Een vervuild / vergiftigd lichaamssysteem kan niet functioneren; de immuniteit daalt, de spijsvertering wordt benadeeld, minder vitaliteit of energie is beschikbaar etc.
SPANNING en STRESS; kan fysiek, mentaal en biofysiologisch aanwezig zijn.
Voorbeelden; opwinding, ontoereikende voeding, transport, veeleisende training, milieuaspecten, gebrek aan vitaliteit / energie, immunisatie etc.
SPANNING en STRESS;
– Verbruikt veel energie.
– Veroorzaakt onbalans in het lichaam.
– Onderdrukt het immuunsysteem.
– Kan schade aan de darmmicroflora veroorzaken, “open plaatsen” worden gevormd – dit beïnvloedt de spijsvertering, het immuunsysteem, toxines en afvalproducten komen mogelijk in de bloedbaan terecht, met alle gevolgen van dien.
STRESSSITUATIES brengen een verhoogd risico dat “slechte bacteriën” en indringers / ziekteverwekkers het lichaam kunnen aanvallen en gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om stress te voorkomen en snel te herstellen hiervan, voor de gezondheid!!! `