Verzuring bij paarden

Verzuring bij paarden

Verzuring bij paarden vindt plaats in het gehele lichaam, maar in betrekking tot het leveren van sportprestaties is de verzuring in de spieren het eerste waar men aan denkt en wat men waarneemt.

Verzuring in de spieren leidt dus tot verminderde sportprestaties. Het leidt tot stijve spieren, pijn in de spieren, mindere spiercoördinatie, anders dan normaal gaan bewegen en het vertonen van afwijkend gedrag, spierbeschadigingen en het kan zelfs tot nierbeschadigingen leiden. Men zal dus merken dat het paard minder goed en minder lang kan presteren, minder geconcentreerd zal zijn. Ook kan het moeilijker te handelen zijn, kijkerig zijn en vluchtgedrag vertonen.

Normaal gesproken is er een balans  in het lichaam van het paard tussen de afvoer van zure afvalstoffen en de hoeveelheid die wordt afgevoerd. De afvoer van deze afvalstoffen gebeurt via de nieren, de longen en de huid.

Wanneer er teveel afvalstoffen in het lichaam van uw paard achterblijven worden deze opgeslagen op verschillende plaatsen in het lichaam, bijvoorbeeld in de huid, gewrichten, pezen en spieren en zorgen dan op die plek voor verstoringen van de normale functies en mogelijkheden. Allerlei klachten op die plekken vertonen dit. Een aanvullend product als Muscle Plus kan hier ook bij helpen.

Andere gevolgen van verzuring

Een ander gevolg van verzuring zien we wanneer belangrijke enzymactiviteiten niet kunnen plaatsvinden met als gevolg interne verstoringen in lichaamsprocessen.

Indien er sprake is van een hogere mate van verzuring en voor een langere periode, kan dit ook meer serieuze gezondheidsklachten opleveren die symptomen veroorzaken op andere gebieden dan alleen het bewegingsapparaat. Denk bijvoorbeeld aan de infectiegevoeligheid, vruchtbaarheid, huidproblemen, gewichtsproblemen.

Naarmate het paard ouder wordt bevat het lichaam vaak meer zure afvalstoffen dan optimaal zou zijn, dit komt door veroudering en de afname van allerlei factoren die nodig zijn voor de afvoer van deze afvalstoffen.

Verzurende factoren:

  • Stress, o.a. ziekte, pijn, angst
  • Voeding
  • Sporten en Lichamelijke belasting
  • Medicatie

Bij belasting van het paard met deze verzurende factoren wordt er melkzuur in de spieren opgehoopt, de reinigingscapaciteit neemt af en neemt de mogelijkheid op optimale prestaties af, maar ook benadeeld dit de algehele gezondheid en wordt de kans op blessures verhoogd.

Voorkomen van verzuring

Denk dan aan de volgende zaken;

– Voeding met een laag gehalte aan suikers en zetmelen, deze vormen melkzuur tijdens verbranding  in de spieren bij sporten, inspanning. Bij verbranding van ruwvoer en olie  gebeurt dit niet.

-Bij schommelingen in het suikergehalte in het bloed ontstaat er ook melkzuur, dus is het beter om geen `snelle koolhydraten` te voeren, wanneer dit niet anders kan het paard op een andere manier meer ondersteuning bieden, met als doel de reiniging te bevorderen en de algehele gezondheid te bevorderen en te behouden

– zorg voor de juiste afstemming van het voer en de gevraagde inspanningen

– zorg voor voldoende mineralen en vitaminen in de voeding of m.b.v. bijvoorbeeld een liksteen

– zorg voor een warm-up en een cool-down rondom de lichamelijke inspanning

– probeer stress van allerlei aard te voorkomen

– probeer de algehele gezondheid te bevorderen en optimaal te houden; door de reinigingscapaciteit van afvalstoffen te bevorderen en de algehele weerstand hoog te houden. Bij een optimale gezondheidstoestand van het paard zal deze automatisch beter met alle soorten van stress om kunnen gaan en dus minder negatief effect hiervan ondervinden

Reinigingscapaciteit en de verzuring van paarden

De volgende zaken kunnen van invloed zijn op de reinigingscapaciteit en de verzuring;  altijd voldoende drinken, massages, strekoefeningen, toevoegingen van kruiden en planten met een specifiek reinigende werking en vooral gericht zijn om verzuring te voorkomen. Een aanvullend product als Muscle plus kan hierbij ook helpen.

Vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens of bestel onze natuurlijke supplementen eenvoudig via de website. Onze producten zijn nu ook verkrijgbaar in flessen van een halve liter.

Email:
info@immunall.com

Telefoon (NL):
06-31525354